Jesteś tutaj: Aktualności Browar Witnica otrzymał status członka Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego
Browar Witnica otrzymał status członka Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego
2021-04-22
Browar Witnica otrzymał status członka Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego (Culinary Heritage Europe)!
Znak nadała Kapituła, której przewodniczył Wicemarszałek Województwa Lubuskiego - pan Stanisław Tomczyszyn.
W składzie komisji znaleźli się również: Arkadiusz Dąbrowski, (Dyrektor Departamentu PROW), Monika Nowicka-Woźniak
(Kierownik Wydziału KSOW), dr hab. inż. Piotr Kułyk (prof. UZ) i dr inż. Leszek Kaźmierczak-Piwko.
(Kierownik Wydziału KSOW), dr hab. inż. Piotr Kułyk (prof. UZ) i dr inż. Leszek Kaźmierczak-Piwko.
W obradach Kapituły gościnnie uczestniczył także przyjaciel województwa lubuskiego Krzysztof Grabowski - wicemarszałek województwa wielkopolskiego, który od wielu lat nadzoruje Sieć w Wielkopolsce.
Koncepcja Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego została opracowana i wprowadzona w południowo-wschodniej Skanii w Szwecji i na duńskiej wyspie Bornholm w 1995 roku. W 1997 roku sieć zaczęła rozszerzać się na inne kraje europejskie. Dzisiaj zrzesza 46 regionów w Europie, w tym 11 województw w Polsce.
Więcej informacji: https://lubuskie.pl/.../europejska_siec_regionalnego...